مقایسه آندروژن‌های سرم در سه ماهه سوم بارداری در بیماران مبتلا به پره‌اکلامپسی و زنان باردار با فشار خون طبیعی - فاطمه شریف زاده; مریم کاشانیان; فرناز فاطمی (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: پره اکلامپسی یکی از دلایل عمده مرگ مادران می باشد و عوامل شناسایی زنان باردار در معرض خطر می تواند کمک دهنده باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه آندروژن‌های سرم در سه ماهه سوم بارداری در زنان باردار طبیعی و مبتلا به پره اکلامپسی انجام شد. روش‌کار: این مطالعه مورد شاهدی در فاصله زمانی خرداد لغایت اسفند سال 1387 بر روی 64 زن باردار با سن بارداری 28 هفته تمام و بالاتر در بیمارستان شهید اکبرآبادی تهران انجام شد. 32 بیمار مبتلا به پره اکلامپسی در گروه مورد و 32 زن با بارداری طبیعی در گروه کنترل قرار گرفتند. سطح آندروژن‌های سرم شامل گلوبولین متصل به هورمون جنسی، تستوسترون کل و آزاد سرم، آندروستن دیون و دی هیدرواپی آندروسترون سولفات در دو گروه اندازه‌گیری و مقایسه شد. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های آماری کای اسکوئر، کای دو، تی دانشجویی، من ویتنی و رگرسیون لوجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: زنان دو گروه از نظر سن، شاخص توده بدنی، تعداد زایمان و جنسیت جنین تفاوت معنی‌داری نداشتند (05/0p>). مقایسه بین گروه مورد و کنترل نشان داد که میزان غلظت گلوبولین متصل به هورمون جنسی(02/8±86/55 در برابر 30/9±86/90 نانومول در میلی لیتر)، تستوسترون کل (24/0± 06/2 در برابر 57/0±70/3 نانوگرم در میلی لیتر) تستوسترون آزاد (07/0± 74/0 در برابر 17/0±28/1 پیکوگرم در میلی لیتر) و آندروستن دیون (10/0±17/2 در برابر 10/0±47/2 نانوگرم در میلی لیتر) می باشد (به ترتیب 02/0=p، 01/0=p، 01/0=p، 04/0=p) ولی دو گروه از نظر دی هیدرو اپی آندروسترون سولفات اختلاف معنی‌داری نداشتند (08/0±51/0 در برابر 18/0±75/0 میکروگرم در میلی لیتر) (19/0=p). با استفاده از معادله رگرسیون لوجستیک، از بین تمام متغیرهای اندازه‌گیری شده، تنها سطح تستوسترون آزاد با ابتلاء به پره‌اکلامپسی معنی‌دار بود. نتیجه‌گیری: میزان آندروژن‌های سرم در زنان مبتلا به پره‌اکلامپسی در سه ماهه سوم بیشتر از زنان باردار طبیعی است.