Vyhledávání prožitku u slovinských horolezkyň a horolezců Sensation seeking in Slovenian female and male mountain climbers - Tanja Kajtna; Snežana Jug; Stojan Burnik (Palacky University, 2008)
Naše pojednání se zaměřuje na odlišnosti ve vyhledávání prožitku ("sensation seeking") u sportovkyň a sportovců, kteří se věnují vysoce rizikovým sportům. Existuje několik studií (Cox, 1994; Tušak & Tušak, 2001; Erjavec, 2002), jež udávají, že sportovkyně a sportovci si jsou podobnější než ženy a muži v obecné populaci, tj. sportovkyně vykazují více "tradičně mužských" charakteristik. Tyto studie se zaměřují zejména na osobnost, úzkost a agresi; těmito otázkami jsme se chtěli zabývat v oblasti vyhledávání prožitku. Vyhledávání prožitku bylo v oblasti vysoce rizikových sportů dobře prozkoumáno – u mužů byly zaznamenány vyšší potřeby vyhledávání prožitku, ale rozdíly mezi pohlavími v oblasti vysoce rizikových sportů doposud nebyly dobře probádány. Našeho výzkumu se zúčastnilo 33 horolezců, z toho 15 mužů a 18 žen a nepřihlíželo se k věkovým rozdílům. Použili jsme Zuckermanův dotazník Sensation seeking scale IV, jenž zkoumá vyhledávání prožitku za pomoci 5 faktorů, jimiž jsou všeobecný faktor; faktory podstoupení rizika; faktor hledání zkušenosti; faktor odtlumení (disinhibice) a faktor vnímavosti nudy. Mezi horolezkyněmi a horolezci nebyly nalezeny rozdíly s výjimkou tendence ke statistické významnosti u faktoru odtlumení, jenž je v souladu s některými předchozími výzkumy. Náš závěr je ten, že horolezkyně a horolezci ve Slovinsku jsou si rovni v potřebách vyhledávání prožitku a lze je považovat za homogenní vzorek. Our paper focuses on differences in sensation seeking between male and female athletes who engage in high risk sports. There are several studies (Cox, 1994; Tušak & Tušak, 2001; Erjavec, 2002), which indicate that male and female athletes are more similar than males and females in the general population, female athletes thus show more "traditionally male" characteristics. These studies mainly focus on personality, anxiety and aggression; we wanted to address these issues in the area of sensation seeking. Sensation seeking has been well researched in the area of high risk sports - males seem to have higher sensation seeking needs, but gender diff erences in high risk sports have been quite poorly investigated. Of 33 mountain climbers who participated in our research, 15 of them were male and 18 female and diff erences in age were not signifi cant. We used Zuckerman's Sensation seeking scale IV, which examines sensation seeking in terms of 5 factors - a general factor, factors of adventure and risk taking, an experience seeking factor, a disinhibition factor and a boredom susceptibility factor. There were no diff erences found between male and female mountain climbers, except for a tendency toward statistical signifi cance in the factor of disinhibition, which is consistent with some previous research. We conclude that male and female mountain climbers in Slovenia are equal in sensation seeking needs and can be treated as a homogenous sample.