HEMODİYALİZ HASTALARINDA YORGUNLUĞUN DEĞERLENDİRİLMESİ - Sabire Yurtsever (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2003)
Amaç: Araştırma, kronik böbrek yetmezliği nedeni ile hemodiyaliz uygulanan bireylerde Yorgunluk İçin Görsel Benzerlik Skalası'nın geçerlik-güvenirlik çalışmasının yapılması ve söz konusu hasta grubunda yorgunluğun değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır.Gereç-Yöntem: Metodolojik bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi, Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, SSK Etlik İhtisas Hastanesi ve Devlet Demiryolları Hastanesi hemodiyaliz ünitelerinde tedavi gören 120 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Yorgunluk İçin Görsel Benzerlik Skalası ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplaması, aritmetik ortalama, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon testi ve Chronbach's α iç tutarlılık testi kullanılmıştır.Bulgular ve Sonuçlar: Araştırma kapsamına alınan hastaların çoğunluğunun orta ya da şiddetli derecede yorgunluk deneyimlediği ancak, yorgunluğa karşı etkili önlemler almadığı saptanmıştır. Ayrıca, hastaların yorgunluklarının yaş, eğitim durumu, hemodiyaliz sıklığı, önerilen diyete uyma durumu, kan basıncı, EPO tedavisi uygulanma, Hb, Htc, BUN ve kreatinin düzeylerinin etkilediği belirlenmiştir