ÇİNKO-OKSİT NON-ÖJENOL PATLARDAKI BOYUTSAL DEĞİŞİMİN ÜÇ BOYUTLU İNCELENMESİ - Burak Ak; Damla Eda Yapıcı Gülbey (Selçuk University, 2023)
Amaç: Periodontal patlar, yara bölgesinin tükürük, mekanik irritasyonlar ve bakterileri birikiminden korunması gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Patların boyutsal stabilitesinin bozulması, kenar sızıntısına, bakteri ve plak akümülasyonuna neden olabilir. Bu çalışmanın amacı periodontal patlardaki boyutsal değişimin zaman, ısı ve kalınlık yönünden üç boyutlu olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: 16 adet 1x2 cm boyutunda kalıp 8 adet nemli (37°C) ve 8 adet oda sıcaklığında (25°C) olacak şekilde 2 gruba ayrılmıştır. Kalıplar 2, 4, 6 ve 8 mm derinliğinde boşluk ve 3D karşılaştırma için referans noktaları olacak şekilde Microsoft 3D builder programı kullanılarak tasarlanmıştır. 4K DLP SLA yazıcı kullanılarak model reçinesi ile kalıplar hazırlanmıştır. Patlar, 45 sn süreyle homojen renk elde edilinceye kadar cam bir yüzey üzerinde hazırlanmıştır. Nemli eldiven ile kalıp boşluklarına pat uygulanmıştır. Ölçümleri Sirona İneos blue laboratuvar tarayıcısı ile yapılmıştır. STL dosyası kullanılmıştır. Ölçümler 1., 2., 3., 6., 10., 12., 24., 36., 48., 60., ve 72., 84., 96., 108. ve 120. saatlerde yapılmıştır. Boyutsal değişim Cloud Compare v2 yazılımı ile ölçülmüştür. İstatistiksel analizlerde Graphpad prism version 9 kullanılmıştır. İki yönlü ANOVA kullanılmıştır. Bulgular: Zamana bağlı boyutsal değişimde tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı tespit edilmiştir (p