رابطۀ‏ بهزیستی معنوی با سلامت روان، تاب‏‌آوری و امید به زندگی در بیماران قلبی-عروقی بیمارستان جم شهر تهران - Zohreh Hashemi; Tahmoores Aghajanihashjin; Ali Reza Shokrgozar (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2022)
سابقه و هدف: با توجه به اینکه میزان مرگ و میر و ابتلا به بیماری‏های قلبی-عروقی در کشورهای آسیایی و در‌حال‌‌توسعه به‌‏شدت افزایش یافته؛ این پژوهش با هدف بررسی رابطۀ بین بهزیستی معنوی با سلامت روان، تاب‏آوری و امید به زندگی در بیماران قلبی-عروقی بیمارستان جم تهران انجام شده است. روش کار: پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعۀ آماری شامل تمامی مردان مبتلا به بیماری قلبی-عروقی بود که به بیمارستان جم شهر تهران مراجعه کرده بودند و از بین این افراد با روش نمونه‌گیری دردسترس تعداد 100 نفر انتخاب شدند. برای جمع‏آوری اطلاعات از پرسش‌نامه‏های خودگزارشی شامل پرسش‌نامۀ تاب‏آوری کانر و دیویدسون، پرسش‌نامۀ سلامت روانی گلدبرگ، پرسش‌نامۀ امید به زندگی اشنایدر و پرسش‌نامۀ بهزیستی معنوی پارسیان و دونینگ استفاده شد. داده‏های گردآوری‌شده با روش‏های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند‌متغیّره با روش ورود هم‌زمان تحلیل شد. در این پژوهش همۀ موارد اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که رابطۀ بین سلامت روانی و ابعاد آن یعنی سلامت جسمانی و کارکرد اجتماعی با بهزیستی معنوی مثبت و رابطۀ بین علائم افسردگی و اضطراب با بهزیستی معنوی منفی و معنی‌دار بود (05/0P<). رابطۀ بین تاب‏آوری و هر یک از ابعاد آن با بهزیستی معنوی در بیماران قلبی-عروقی نیز مثبت و معنی‌دار بود (05/0P<). همچنین، نتایج پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین امید به زندگی و هر یک از ابعاد آن با بهزیستی معنوی در بیماران قلبی-عروقی رابطۀ مثبت و معنی‌داری در سطح 05/0>P وجود داشت و رگرسیون چندمتغیّره نشان داد که متغیّرهای پیش‏بین توانسته‏اند با هم 33 درصد از تغییرات مربوط به بهزیستی معنوی را تبیین نمایند. نتیجه‌گیری: با‌ توجه به یافته‌های به‌دست‌‌آمده می‌توان گفت توجه به متغیّرهای مذکور در پیشگیری و طراحی درمان‌های مناسب‌تر به پژوهشگران و درمانگران یاری می‌رساند.