بررسی ارزش پیشگویی کننده میزان هموگلوبین و هماتوکریت سه ماهه دوم بارداری در تشخیص پره اکلامپسی - زهرا شجاعیان; ربابه صادقیان هرات; زهرا نگهبان (Mashhad University of Medical Sciences, 2009)
مقدمه: خونریزی، عفونت و افزایش فشار خون از مهم ترین علل مرگ و میر مادران باردار در دوران بارداری است. تحقیقات اخیر نشان داده قبل از بروز پره اکلامپسی یک رشته اختلالات عروقی، انعقادی و متابولیک در زن باردار اتفاق می افتد. هدف از پژوهش حاضر بررسی ارزش پیشگویی کننده افزایش هموگلوبین و هماتوکریت در سه ماهه دوم بارداری با بروز پره اکلامپسی در مراحل بعدی بارداری است. روش کار: در یک مطالعه توصیفی و تحلیلی، 60 زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان قائم (عج) در سال 1386که واجد مشخصات واحد پژوهش بودند، در دو گروه قرار گرفتند. از این میان، 30 نفر از زنانی که طبق تشخیص متخصص زنان و آزمایشات انجام شده مبتلا به پره اکلامپسی بودند در گروه پره اکلامپسی و 30 نفر که دارای فشار خون نرمال بودند درگروه بدون پره اکلامپسی قرار گرفته و پرسشنامه های مشخصات دموگرافیک و حاملگی را تکمیل می نمودند. سپس بر اساس آزمایشات انجام شده در دوران بارداری میزان هموگلوبین و هماتوکریت و مشخصات پره اکلامپسی و زایمان بر اساس مشخصات موجود در پرونده بیمار ثبت می گردید. بعد از گردآوری داده ها تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های من ویتنی، مجذور کای و t مستقل انجام شد. یافته ها: دو گروه از نظر میزان هموگلوبین و هماتوکریت در سه ماهه دوم بارداری تفاوت آماری معنی داری داشتند (002/0> p)، به نحوی که میانگین میزان هموگلوبین در گروه پره اکلامپسی 1/1±3/13 و در گروه بدون پره اکلامپسی 3/1±2/12 بود. میزان هموگلوبین 5/12 گرم در دسی لیتر و بالاتر، از حساسیت 4/72% و ویژگی 1/57% و میزان هماتوکریت 37 درصد و بالاتر، از حساسیت 5/65% و ویژگی 9/61% در تشخیص پره اکلامپسی برخوردار بود. نتیجه‌گیری: طبق نتایج این پژوهش افزایش میزان هموگلوبین و هماتوکریت در سه ماهه دوم بارداری با شیوع بالاتر پره اکلامپسی همراه بود. از این رو مطالعات گسترده تر و دقیق تر با در نظر گرفتن سایر فاکتورهای پیشگویی کننده و انجام مطالعات آینده نگر در این دوران در کلینیک های مراقبت های دوران بارداری توصیه می شود