Przegląd najczęściej stosowanych metod fizjoterapii w zespołach bólowych kręgosłupa wśród pacjentów NZOZ ŚROD-MED w Policach = The review of most commonly used physiotherapy methods in spineaches based on analysis of patient documents in NZOZ ŚROD-MED Police - Katarzyna Korabiusz; Anna Lubkowska; Agata Wawryków (Kazimierz Wielki University, 2016)
Korabiusz Katarzyna, Lubkowska Anna, Wawryków Agata. Przegląd najczęściej stosowanych metod fizjoterapii w zespołach bólowych kręgosłupa wśród pacjentów NZOZ ŚROD-MED w Policach = The review of most commonly used physiotherapy methods in spineaches based on analysis of patient documents in NZOZ ŚROD-MED Police. Journal of Education, Health and Sport. 2016;6(4):127-140. eISSN 2391-8306. DOI http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.49894 http://ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/3458   The journal has had 7 points in Ministry of Science and Higher Education parametric evaluation. Part B item 755 (23.12.2015). 755 Journal of Education, Health and Sport eISSN 2391-8306 7 © The Author (s) 2016; This article is published with open access at Licensee Open Journal Systems of Kazimierz Wielki University in Bydgoszcz, Poland Open Access. This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Noncommercial License which permits any noncommercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author(s) and source are credited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. The authors declare that there is no conflict of interests regarding the publication of this paper. Received: 20.03.2016. Revised 17.04.2016. Accepted: 17.04.2016.     Przegląd najczęściej stosowanych metod fizjoterapii w zespołach bólowych kręgosłupa wśród pacjentów NZOZ ŚROD-MED w Policach   The review of most commonly used physiotherapy methods in spineaches based on analysis of patient documents in NZOZ ŚROD-MED Police   Katarzyna Korabiusz¹, Anna Lubkowska², Agata Wawryków³   ¹FIZJO- MOBIL Katarzyna Korabiusz, 72-009 Police, ul. Armii Krajowej 18/4 ²Zakład Diagnostyki Funkcjonalnej i Medycyny Fizykalnej, Wydział Nauk o Zdrowiu, Pomorski Uniwersytet Medyczny, 71-210 Szczecin, ul. Żołnierska 54 ³Indywidualna Praktyka Fizjoterapeutyczna Agata Wawryków, 71 - 028 Szczecin, ul. Barbakan 1a/2   Wykaz skrótów DDM- prądy diadynamiczne TP- impulsowe pole elektromagnetyczne wielkiej częstotliwości TENS- przezskórna stymulacja nerwów DKF- diatermia krótkofalowa Odcinek C- szyjny odcinek kręgosłupa Odcinek Th- piersiowy odcinek kręgosłupa Odcinek L- lędźwiowy odcinek kręgosłupa Odcinek S- krzyżowy odcinek kręgosłupa RZS- reumatoidalne zapalenie stawów NFZ- Narodowy Fundusz Zdrowia   Słowa kluczowe: fizjoterapia, bóle kręgosłupa. Key Words: physiotherapy, spineaches.   Dane autora korespondencyjnego: Katarzyna Korabiusz email: korabiuszka@tlen.pl telefon: 668305955   STRESZCZENIE Wprowadzenie: Przedmiotem pracy jest przegląd najczęściej stosowanych metod fizjoterapii, które zlecane są w dolegliwościach bólowych kręgosłupa. Przegląd ten został dokonany na podstawie retrospektywnej analizy treściowej dokumentów medycznych. Cel pracy: Celem niniejszej przeprowadzonych badan prezentowanych w niniejszej pracy było zestawienie i analiza najczęściej spotykanych powodów bólu kręgosłupa oraz przegląd metod fizjoterapii stosowanych w Zakładzie Fizjoterapii przy ul. Siedleckiej 2a w Policach. Materiał i metody: Badaniu o charakterze retrospektywnym poddanych zostało 300. losowo wybranych kart pacjentów cierpiących na dolegliwości bólowe kręgosłupa. Pacjenci ci uczęszczali na zabiegi fizjoterapeutyczne do Pracowni Fizjoterapeutycznej w Przychodni w Policach przy ul. Siedleckiej 2a w 2008. roku (150 kart) oraz w 2013. roku (również 150 kart). Wyniki: Wyniki niniejszej pracy zostały oparte na technice retrospektywnej analizy treściowej dokumentów medycznych. Wśród analizowanych kart dominowała płeć żeńska- 187 kobiet oraz 113 mężczyzn. Najczęściej chorują osoby w przedziale wiekowym od 40. do 80.roku życia. Wnioski: Zauważa się znaczną przewagę zleceń na zabiegi fizykoterapeutyczne nad kinezyterapeutycznymi czy masażem. W roku 2008 najczęściej stosowanymi zabiegami w dolegliwościach bólowych było impulsowe pole elektromagnetyczne wysokiej częstotliwości oraz wyciągi, natomiast w roku 2013 LASER oraz terapia manualna.   Summary             Introduction: The review of most commonly used physiotherapy methods in spineaches based on analysis of patient documents in NZOZ ŚROD- MED Police as nowadays spineaches are one of the main topics of  scientific studies that concentrates on: orthopedics, rheumatology, neurology, rehabilitation. Aim: The aim of  this thesis is the review of most commonly used physiotherapy methods in Physiotherapy Institute in Siedlecka 2a Street in Police based on analysis of patient documents.         Material and Methods: The findings of this thesis are based on technical analysis of medical documents. This technique helps to understand most commonly used physiotherapy treatment 300 randomly chosen patients documents with spineaches from Institute at Siedlecka 2a Street from 2008 and 2013 year have been analyzed.                     Results: This article is based on analysis of patient documents in NZOZ ŚROD- MED. As we can see the problems with spine are more connected to woman that man.                    Conclusions: There are more physical therapy than kinesiotherapy or massage. The most commonly physiotherapy method used in 2008 was TP and traction, and LASER and manual therapy in the 2013.