Екологізація змісту професійної підготовки майбутніх учителів біології - Alla Stepaniuk (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2017)
У статті презентовано авторську програму формування етнокультурної компетентності майбутніх учителів музичного мистецтва. Представлено два блоки програми - теоретико-методичний (професійно-когнітивна та етнокультурна площини) і практично-результативний (особистісно-мотиваційна та операційно-рефлексивна площини). Професійно-когнітивна площина відповідає за вивчення історії культури; розвиток її у різних етнорегіональних групах; за творче мислення; впровадження у професійну діяльність компетентностей, які спрямовані на формування етнокультурної компетентності. Етнокультурна площина обумовлює вивчення багатої культури, величезний скарб якої складається з пріоритетів та цінностей, надбаних багатьма поколіннями. Особистісно-мотиваційна площина відображає орієнтацію педагогічної діяльності та за допомогою опори на систему взаємопов'язаних понять дозволяє забезпечувати й підтримувати процеси самопізнання, самореалізації особистості; розвиток етнокультури її народу. Операційно-рефлексивна площина відповідає за систему компетентностей, що відносяться до навчально-виховної діяльності; формування завдань етнокультурної компетентності та вивчення її змісту. Основою для реалізації авторської програми визначено авторський спецкурс «Етнокультурна компетентність майбутніх учителів музичного мистецтва», який забезпечує формування етнокультурної компетентності у поєднанні з дисциплінами гуманітарного циклу, що систематизують знання про етнокультурну компетентність, народні цінності, традиції, обряди, звичаї. Перспективами подальшого наукового пошуку визначено розробку методичного інструментарію, а саме: методів, форм, прийомів та засобів формування етнокультурної компетентності майбутніх учителів музичного мистецтва. Ключові слова: етнокультурна компетентність, програма, блоки, площини, музичне мистецтво.