Sociálna spravodlivosť a rodové rozdiely v slovenskej škole v zrkadle medzinárodného testovania PISA - B. Kosová (Czech Pedagogical Society, 2008)
Zmeny v charaktere medzinárodnej evalvácie v závislosti od nového poňatia vzdelanosti a gramotnosti ako schopnosti využiť vedomosti pri riešení situácií reálneho života. Výsledky vzdelávania slovenských žiakov v testovaní PISA v závislosti od ich sociálno-ekonomického zázemia a pohlavia. Závery PISA k vonkajšej diferenciácii vo vzdelávaní. Rozdiely vzdelávacích výsledkov chlapcov a dievčat v matematickej a čitateľskej gramotnosti, v ich sebahodnotení a stratégiách učenia sa.