Twardzina układowa - czynniki prognostyczne, aktywność i ciężkość choroby - Ligia Brzezińska-Wcisło; Anna Lis-Święty (Termedia Publishing House, 2011)
Twardzina układowa jest chorobą tkanki łącznej o różnym obrazie klinicznym,przebiegu i rokowaniu. Ocena stanu chorego w poszczególnychprzypadkach klinicznych jest trudna. Choroba nie charakteryzujesię wyraźnymi fazami zaostrzeń i remisji. Mogą występować zmianybędące wynikiem toczącego się procesu zapalnego - aktywna choroba,i zmiany związane z włóknieniem - nieodwracalne uszkodzenie.Wprowadzenie do praktyki klinicznej nowych biomarkerów mogłobybyć pomocne przy ustalaniu wskazań do wdrożenia intensywnegoleczenia immunosupresyjnego i ocenie jego skuteczności.