РОЛЬ ІННОВАЦІЙНИХ ФОРМ І МЕТОДІВ У РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНЦІЙ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ-ПРИКОРДОННИКІВ - Ірина Криворучко (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2020)
У представленій статті здійснено спробу проаналізувати декілька основних проблеми: стан і значення вищої освіти, який необхідно оновлювати, узгоджуючи із потребами цілого суспільства; значення вищої військової освіти в Україні; проблема зміст навчальних дисциплін і його модернізація; використання інноваційних методів і засобів з метою формування професійних компетенцій майбутніх офіцерів-прикордонників. Аналіз стану українського суспільства проведено із врахування сучасної глобалізаційної ознаки. Розкрито значення змісту вищої освіти, зокрема в українському перехідному суспільстві. Сформульовано основну проблему, з якої виділено мету запропонованої наукової статті. Представленню характеристик інновацій у підготовці майбутніх офіцерів-прикордонників, передує літературно-бібліографічний аналіз. Автор подав прізвища вчених та сферу їх наукових інтересів, які дотичні до його наукового дослідження. У переліку науковців подано представників Державної прикордонної служби України, як теоретиків, так і практиків, а також західноєвропейських та американських дослідників. Автор пояснив роль і значення педагогічних інновацій взагалом, і для майбутніх офіцерів-прикордонників зокрема. З-поміж чималої кількості нових методів і форм у педагогіці, виокремлено такі: соціально-професійні тренінги, проектування, кейс-технологія, імітаційне моделювання, інтерактивні лекції, інтелект-карти. Розкрито зміст кожного із зазначених форм і методів, а також обґрунтовано їх застосування в освітньому процесі Національної академії Державної прикордонної служби України. Подано практичні напрями впровадження кожного з обраних методів і форм. Сформульовано основні результати та висновки проведеного дослідження. Визначено напрями подальших наукових пошуків, цінних для вітчизняної та зарубіжної освітньої системи, а також формування професійних компетенцій майбутніх фахівців.