Стан фізичного розвитку підлітків - Іван Георгійович Васкан (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У підлітків простежується нерівномірність фізичного розвитку у відповідних вікових періодах. Довжина й маса тіла, окружність грудної клітки підлітків поступово, але нерівномірно зростають. Середньогрупові показники загалом відповідають віковим нормам. За п'ять років довжина тіла дівчат зросла на 14,8 %, хлопців - на 20,8 %. Інтенсивніші періоди зростання цього показника виявлено у віці 13-15 років. Суттєвої різниці між масою тіла хлопчиків і дівчаток не виявлено. Найвищі темпи її зростання простежуються в 13-15 років. Найінтенсивніше зростання окружності грудної клітки простежується в 13-15 років. Загалом динаміка окружності грудної клітки підлітків характеризується поступовим зростанням.