ISI İLE PRESLENEN FARKLI TAM SERAMİK KRONLARIN MARJİNAL UYUMLARININ İN VİTRO OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ - Semih Berksun; Saadet Sağlam Atsü; Yaşar Yazgan (Ankara University, 2006)
Bu çalışmanın amacı ısı ile preslenen 3 farklıtam seramik kron sisteminin Creapress, IPSEmpress ve Finesse; boyama ve tabakalamatekniği ve metal destekli porselen restorasyonlarınmarjinal uyumlarını silikon kopyalama tekniği vegörüntü analiz sistemi yardımıyla karşılaştırmaktır. Toplam 70 örnek, üst santral dişi yansıtanmetal daylar üzerine 7 gurupta n=10 hazırlandı.Marjinal uyum silikon kopyalama tekniği ve görüntü analizleme yöntemiyle her bir kronda 2 noktadanölçüm yapılarak değerlendirildi. Veriler tek-yönlüvaryans analizi ve eş yapma t testi ile karşılaştırıldı a=0.05 . Grupların marjinal açıklık ortalamalarının32.4 ± 13.3 ile 52.6 ± 14.8 µm arasında değiştiğibulundu. Gruplar arasında istatistiksel olarak marjinal açıklık açısından fark bulunamadı p > 0.05 .Çalışma sonuçlarımıza göre, tam seramik kronlarınmarjinal uyumları farklı ısı ile şekillendirmetekniklerinde farklılık göstermedi. Test edilen tümkronların marjinal açıklığı klinik olarak kabuledilebilir 120µm seviyesinin altında tespit edildi.Sonuç olarak, araştırmada kullanılan ısı ilepreslenen tam seramik kron sistemlerinin marjinaluyum açısından güvenilir olduğu bulunmuştur