الگوی نقش ورزش در تبیین دیپلماسی عمومی ایران - مریم حسینی عسگرآبادی; صدیقه حیدری نژاد; سیدحسین مرعشیان; فرشاد رومی (Sport Sciences Research Institute, 2021)
این پژوهش با هدف بررسی الگوی نقش ورزش در تبیین دیپلماسی عمومی ایران انجام شده است. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی انجام شد و داده ها از طریق مصاحبه های نیمه‌ساختاریافته جمع آوری شدند. جامعۀ آماری پژوهش، افراد متخصص و خبره در زمینۀ دیپلماسی عمومی و ورزش شامل اساتید مدیریت ورزشی (هشت نفر)، اساتید روابط بین الملل و علوم سیاسی (سه نفر)، مقامات عالی ورزش کشور (سه نفر) و ورزشکاران نخبه (سه نفر) بودند. روش انتخاب نمونه به شیوۀ هدفمند بود. روش جمع‌آوری داده ها به‌صورت مطالعۀ پژوهش های پیشین و مصاحبۀ عمیق و باز بود. برای سنجش اعتبار، انتقال و تأییدپذیری، یافته‌های پژوهش به مشارکت کنندگان ارائه شد. آنها متن نظریه را مطالعه کردند و نظرهای آنها اعمال شد. روش استفاده‌شده برای قابلیت اعتماد، روش توافق درون‌موضوعی بود. میانگین میزان توافق درون‌موضوعی برابر با 0.73 گزارش شد. براساس یافته‌های حاصل از مصاحبۀ نیمه‌ساختاریافته، مهمترین عوامل علّی مؤثر بر نقش ورزش در تبیین دیپلماسی عمومی ایران شامل قدرت نرم، اطلاعات و ارتباطات، درک و بصیرت هستند. عوامل زمینه ای شامل بازیگردانی و یادگیری و عوامل مداخله گر مؤثر عوامل محیطی هستند. همچنین راهبردهای مؤثر بر نقش ورزش در تبیین دیپلماسی عمومی ایران عبارت‌اند از: توانمندسازی، شبکه های ارتباطی و پیشران های عمومی. همچنین پیامدهای نقش ورزش در تبیین دیپلماسی عمومی ایران شامل کارکرد اقتصادی، کارکرد فرهنگی، کارکرد سیاسی و توسعۀ اجتماعی هستند.