Rozważania wokół księgi jubileuszowej Profesora Józefa Półturzyckiego - Izabela Symonowicz-Jabłońska (Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2015)
Artykuł przedstawia rozważania dotyczące księgi jubileuszowej dla Profesora Józefa Półturzyckiego. Autorka tekstu ukazuje wagę doceniania i odkrywania na nowo autorytetów w dzisiejszym świecie, których działania naukowo-dydaktyczne będą realizowane w świetle Pampaedii.