Evaluarea modificărilor markerilor OCT în retinopatia hipertensivă - Ecaterina Pavlovschi; Silvia Stratulat; Ala Ambros; Djina Borovic; Olga Tagadiuc (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
Hipertensiunea este un factor etiologic important în dezvoltarea maladiilor vasculare atât sistemice, cât și oculare. Modificările în circulația retiniană cauzate de elevarea tensiunii arteriale, duc la apariția unor schimbări patobiochimice, cunoscute sub numele de retinopatie hipertensivă (RH). Avansările de ultimă oră în domeniul tomografiei în coerență optică (OCT) au permis o apreciere mult mai detaliată a structurii retiniene, asigurând o reproductibilitate înaltă, astfel diagnosticul devenind mult mai fiabil, iar aprecierea apariției complicațiilor mult mai precoce. Scopul studiului a constat în aprecierea modificărilor retiniene, mai exact determinarea indicilor RNFL (stratul fibrelor nervoase retiniene), complexului celulelor ganglionare (GCC) și modificările grosimii maculare la pacienții cu retinopatie hipertensivă de diferit grad, cât și identificarea complicațiilor potențiale (cum ar fi edemul macular). Ulterior s-a constatat o micșorare în dependență de grad a indicilor, cu localizarea predilectă a modificărilor în zonele superioare și temporale ale retinei și diagnosticarea în unele cazuri a edemului macular.