ANNE ADAYLARININ FETÜS HAKLARI KONUSUNDAKİ BİLGİ DURUMLARI - Sevil Biçer; Filiz Şahin; Hacer Alan; Dilek Karakuş; Gülşah Çelik (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2012)
Amaç: Bu çalışma anne adaylarının fetüs hakları konusundaki bilgidurumlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışma tanımlayıcı türdedir. Araştırmanın örneklemini, 7Ekim-30 Aralık 2009 tarihlerinde İç Anadolu Bölgesi'ndeki bir ilimizde bulunan Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne başvuran264 gebe oluşturmuştur. Araştırmada araştırmacılar tarafından ilgililiteratür temel alınarak oluşturulan 28 soruluk anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, aritmetik ortalama kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan anne adaylarının % 40,9'u 20-24 yaşgrubunda, % 36,3'ü lise mezunu ve % 81,8'i ev hanımıdır. Anne adaylarının % 12,1'i daha önce küretaj olmuştur. Anne adaylarının %56,1'i "istek halinde ve gerekli şartların varlığında, 10. haftaya kadarolan gebeliklerin sonlandırılabileceğini düşünmektedirler. Anneadaylarının % 65,1'i her fetüsün canlı doğma hakkına sahip olduğunu kabul etmişlerdir. Anne adaylarının % 63,6'sı yaşamla bağdaşmayan anomaliler ile karşılaşıldığında 10-22. gebelik haftaları arasındagebeliğin sonlandırılmasının etik olduğunu düşünmektedirler. Sonuç: Anne adayları, fetüsün sahip olduğu haklar konusunda yeterli bilgiye sahip değildir. Bu anlamda sağlık profesyonelleri, anneadaylarını bilgilendirerek farkındalık oluşturabilirler