Ієрархія особистісних мотивів професійного розвитку фахового молодшого бакалавра дошкільної освіти - Тамара Ткач; Тереса Баль-Вожняк; Наталія Харченко; Лариса Калмикова (Hryhorii Skovoroda University in Pereiaslav, 2023)
Мета. У статті розглядається сутність і зміст проблеми ієрархії особистісних мотивів професійного розвитку молодшого бакалавра дошкільної освіти. Для ефективного підвищення професійного розвитку важливо розуміти мотиваційні фактори. На професійний розвиток значною мірою впливають цінності, норми, ставлення та компетенції. Мета статті полягає у встановленні ієрархії особистісних мотивів професійного розвитку фахового молодшого бакалавра дошкільної освіти, зокрема у виявленні суб'єктивних та об'єктивних змістів особистості молодшого бакалавра для забезпечення розвитку й самореалізації особистості. Методи дослідження. У процесі дослідження використовувалися методи теоретичного аналізу, конкретизації окремих концептуальних положень, конструювання, моделювання і систематизації. Результати. Розвиток людини як особистості розуміється як багатогранний процес, зумовлений різними категоріями суб'єктного та об'єктного характеру. Мається на увазі процес систематичної і тривалої трансформації, що відбувається в різних умовах життєдіяльності людини і проявляється у відповідних формах людської поведінки. Професійний розвиток - це процес зростання та навчання якому підпорядковані всі прояви професійної поведінки людини. Це її поступове зростання і зміна здатності до певних видів професійної поведінки і розширення її репертуару - або ресурсу професійної поведінки. У цьому сенсі професійний розвиток включає всі аспекти розвитку, які можуть бути пов'язані з професійною діяльністю людини. Висновки. Виходячи з того, що професійний розвиток є частиною особистісного розвитку людини і часто становить комплексний, цілісний образ його або її функціонування, а крім того, нерідкі випадки, коли непрофесійна діяльність переплітається з професійною сферою, тому слід зазначити, що аналізувати молодшим бакалаврам ці два аспекти окремо важко. Професійна діяльність людини є невід'ємною частиною її життя, тому професійному розвитку в цій частині дослідження приділяється особлива увага.