Kreşlerde okul sağlığı hizmetleri ve hemşirelik/School health services and nursing in nurseries - Hatice Bebiş; Özlem Özdemir (Turkish Society of Public Health Specialists, 2013)
Özet Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu okul öncesi dönemde, çocuklar çok sayıda bedensel ve psikososyal riskle karşı karşıya kalmaktadır. Çocukların sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından kreşler etkili rol oynamaktadır. Kreşlerde uygulanan okul sağlığı hizmetleri, çocukların eğitime katılma potansiyelini ve yaşam kalitesini arttırır. Okul sağlığı hizmetleri disiplinler arası ve sektörler arası ilişkilerle yürütülür. Bu anlamda okul hemşireleri okul sağlık ekibinin temel üyelerindendir. Bu derleme yazıda, halk sağlığı ve eğitimin bir parçası olan okul sağlığı ve hemşirelik hizmetleri gözden geçirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Okul sağlığı hizmetleri, kreş, hemşirelik. Abstract Preschool children face a large number of physical and psychosocial risks during the period when growth and development are rapid. Nurseries play an effective role for protection and development of the children's health. School health services in nurseries increase the children's full educational potential and improve their quality of life. School health services are carried out by interdisciplinary and intersectoral cooperation. In this situation the school nurse is the main member of the school health team. In the present review article, we have summarized school health and nursing services that are a part of public health and education. Key Words: School health services, nursery, nursing.