Przesłanki pracy resocjalizacyjnej w aspekcie wielowymiarowego podejścia do osoby ludzkiej - Grzegorz Kudlak (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Patologia społeczna jest zjawiskiem toksycznym i groźnym dla człowieka, ponieważ wykracza poza zakres jego wewnętrznej samoregulacji. Odbywa się to jednocześnie na kilku poziomach funkcjonowania człowieka, np. na poziomie społeczno-etycznym, psychologicznym i duchowym. Sprawca najczęściej nie jest w stanie samodzielnie dostosować się do norm czy przyjąć pewnych wartości, ma utrudniony kontakt z otoczeniem, może doświadczać problemów psychicznych, wreszcie upośledzenie i zniekształcenie może dotyczyć także duchowych aspektów jego funkcjonowania i samorealizacji . Oddziaływania resocjalizacyjne powinny być prowadzone na porównywalnych poziomach, obejmujących różne aspekty patologii, poprzez wspierającą i towarzyszącą relację osobistą, wsparcie psychologiczne i wsparcie duchowe. Wielowymiarowe podejście do problemu sprzyja maksymalizacji reintegracji społecznej.