PROFESORII CONSTANTIN ȘI GHEORGHE ȚÎBÎRNĂ: PROMOTORI AI CHIRURGIEI PERSONALIZATE A CANCERULUI GLANDEI TIROIDE - Andrei ȚÎBÎRNĂ (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Pe parcursul 40 de ani (1980-2020) în Departamentul Chirurgie Tumori Cap-Gât al Institutului Oncologic din R. Moldova, Clinica Universitară "N. Testemițanu" au fost tratați 18549 de bolnavi cu patologie nodulară a glandei tiroide- dintre care 6183 cu cancer. Trebuie de menţionat că 12366 au fost stări precanceroase: adenoame - 7296 (59%),guşă toxică nodulară 2226 (18%), tiroidită autoimună (Hashimoto) - 2844 (23%), dintre care -1078 copii, 105 (9,7%) cu cancer. Incidența cancerului glandei tiroide sa mărit de 4 ori , în 1980 - 70 de bolnavi (1,7%ooo), în 2020 - 294 de bolnavi (8,3%ooo). Indicele mortalității sau stabilizat: 1980 - 0,4%ooo), 2020 - 0,6%ooo). Indicele prevalenței s-a mărit 17 ori,1980 - 6,4%ooo), 2020 - 120,5%ooo).În funcție de sexe cancerului tiroidian a constituit în mediu la femei - 87%, la bărbați 13%, raportul fiind 9:1. Cum se explică incidenţa mai înaltă a afecţiunilor glandei tiroide la femei:În sfera activităţii hormonale la femei au loc fluctuaţii fiziologice considerabile pe parcursul vieţii (pubertatea, instalarea ciclurilor menstruale, graviditatea, naşterile, avorturile, involuţia climacterică ş.a.) în activitatea hormonală. În rezultat au loc fluctuaţii şi în activitatea glandei tiroide, ea fiind unul dintre cele mai labile glande hormonale.Morfologic menționăm, că pe primul loc să află cancerului folicular (55,5%), pe locul doi - papilar (32,8%), locul trei - cancerului medular (7,8%), ultimul loc - nediferențiat(3,9%).Au fost elaborate trei tipuri de intervenție chirurgicale în tratamentul cancerului tiroidian: operație tipice, operație lărgite și combinate.Profesorii Constantin și Gheorghe Țîbîrnă din operație tipică au elaborat și implementat operaţia - Rezecţia maximal subtotală a glandei tiroide cu transplantarea glandelor paratiroidiene cu fasciculul vascular în muşchiul sternocleidomastoidian.Din operație atipice, împreună cu profesor Nicolae Gladun, a elaborat intervenție chirurgicală Tiroidectomia combinată cu sternotomie cu evidarea ganglionilor limfatici paratraheali, mediastinali, anteriori şi posteriori (T4b).