THE INFLUENCE OF CLIMATE ON EXERCISE CAPACITY IN PATIENTS WITH CARDIOVASCULAR AND RESPIRATORY DISEASES - A CASE STUDY - Felix-Mihail STĂNESCU; Gabriela-Monica MOACĂ (Cluj University Press, 2015)
In many temperate countries there is a very obvious seasonal variation in mortality, so winter death rates are 10-25% higher than in summer. The main causes of death in winter are cardiovascular pathologies, cerebrovascular, circulatory and respiratory. We believe that if we establish a relationship between alternating warm and cold seasons and exercise intensity and volume, in people with cardiovascular and respiratory diseases, then we can improve their exercise capacity and can prevent cardiovascular accidents. A patient 56 years old, female, diagnosed with angina of effort and asthma, followed a structured program of Physical Activity in an aquatic environment for 8 months (July 2014 - February 2015). Vital Capacity was evaluated by means of spirometry 2 times during the warm season and 2 times in cold weather. The workload declined by 50% in winter, and P.V.C. by 20%, while the intensity of effort perceived by the patient showed a slightly upward curve. Exercise capacity of a patient with significant restrictions on the cardio-respiratory system is reduced by up to 50% during the cold season versus values recorded during warm season. Influența climei asupra capacității de efort la pacienți cu patologii cardiovasculare și respiratorii - studiu de caz. În multe țări temperate există o variație sezonieră a mortalității foarte evidentă, astfel încât ratele de deces din timpul iernii sunt cu 10-25% mai mari decât cele din timpul verii. Principalele cauze de deces iarna sunt patologiile cardiovasculare, cerebrovasculare, circulatoare și respiratorii. Stabilirea unei relații între alternanța anotimpurilor călduros și rece și intensitatea, volumul efortului și capacitatea pulmonară la persoanele cu restricții ale sistemului cardio-respirator. Studiul a fost desfășurat pe un pacient în vârstă de 56 de ani, de sex feminin și diagnosticat cu anghină pectorală de efort și astm bronșic mixt persistent moderat, căruia i s-a creat un program personalizat de activitate fizică în mediul acvatic pe care l-a urmat pe o perioadă de 8 luni (iulie 2014 - februarie 2015). Și a fost evaluată Capacitatea Vitală prin metoda spirometriei astfel: 2 măsurători vara și 2 iarna (inițială, 2 intermediare și finală). Volumul de lucru a scăzut cu până la 50% în perioada sezonului rece. Capacitatea vitală a pacientului a scăzut în anotimpul rece cu 20%, Intensitatea efortului percepută de către pacient a înregistrat o curbă ușor ascendentă. Capacitatea de efort a unui pacient cu restricții semnificative la nivelul aparatului cardio-respirator, se reduce cu până la 20% pe timpul sezonului rece față de valorile înregistrate în lunile călduroase. Cuvinte cheie: activitate fizică, capacitate de efort, climă, patologii cardio-respiratorii.