بررسی نیازهای آموزشی توانبخشی مادران کودکان اتستیک - Seyyed Mohsen Asghari Nekah; Mina Bagherinezhad (Vesnu Publications, 2014)
چکیده مقدمه: اُتيسم اختلال عصب شناختي رو به گسترشي است كه ابعاد مختلف عملكرد كودك و خانواده را تحت تاثير قرار مي‌دهد و نيازمند ارايه خدمات توانبخشي و درماني چند بعدي و گاه مادام‌العمر است لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی نیازهای مادران کودکان اتیستیک انجام شده است. مواد و روش‌ها:این پژوهش از نوع نیازسنجی است. گروه نمونه، والدین 41 نفر از کودکان اتیسم را شامل می‌شود که به صورت نمونه‌گیری در دسترس از سه کلینیک اتیسم شهرستان مشهد، انتخاب شدند. شرکت‌کنندگان، پرسش‌نامه پژوهشگرساخته، شامل نُه مقوله آموزشی- توانبخشی را کامل کردند. پایایی کل پرسش‌نامه (نُه مقوله) به شیوه ضریب آلفای کرونباخ 94/0= a محاسبه شد. يافته‌ها: نتایج تی تک نمونه‌ای نشان داد که والدین کودکان اتیسم، همه مقوله‌های آموزشی- توانبخشی را مورد نیاز ارزیابی کردند و چهار مقوله آشنایی با مسایل خودیاری کودک، آشنایی با مهارت‌های بازی کودک و بازی کردن والدین با کودک، آشنایی با مشکلات شناختی و ذهنی کودک و آموزش مهارت‌های ارتباطی را بسیار مورد نیاز ارزیابی کردند. همچنین، نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که سن کودک، ترتیب تولد کودک، سن مادر و میزان تحصیلات والدین، در اولویت بندی نیازها، تأثیری نداشته است. نتيجه‌گيري: به كارگيري نتايج و اولويت‌هاي مستخرج از نيازسنجي حاضر مي‌تواند متخصصان و درمانگران را جهت ارايه خدمات توان‌بخشي و روانشناختي از اولويت بالا يا در حد بسيار مورد نياز تا اولويت‌هاي بعدي يا در حد مورد نياز ياري رسانند. . کلیدواژه‌ها: کودکان اتستیک، نیازهای آموزشی توانبخشی، نیازسنجی