Çocuklarda kapanış ilişkileri ve oklüzyon - Nadya Hacinlioglu; Nuket Sandalli; Sule Kavaloglu Cıldır (Cumhuriyet University, 2011)
The complementary part of oral health in children is the inspection of the eruption and maturation of deciduous, mixed and permanent dentition by a pediatric dentist. With this inspection the child will result with a functionally and esthetically stable and excaptable occlusion. Many changes occure in the dental occlusion from the time of birth to adulthood. These changes are minor in the permanent dentition while major in the mixed dentiton. The pediatric dentist should always be aware of these dental changes, be able to diagnose any abnormal development (malocclusion) in the child patient. This kind of a concept will stop the unnecessary treatment applied to the physiological changes. The aim of this review is to discuss the changes in the occlusal relations and occlusion from deciduous to permanent dentition in children. ÖZET Çocuk hastalarn ağız ve diş sağlığının korunmasındaki tamamlayıcı unsur dişlerin süt, karışık ve sürekli dişlenme dönemlerindeki sürme ve gelişimlerinin takibinin bir pedodontist tarafından yaplmasıdır. Yaplan bu takip sonucunda fonksiyonel ve estetik olarak kabul edilebilir, stabil bir oklüzyon sağlanmış olur. Doğumdan erişkinliğe kadar geçen süre boyunca dental oklüzyonda pek çok değişimler meydana gelir. Bu değişimler karışık dişlenme döneminde daha belirgin iken; sürekli dişlenme döneminde daha küçük değişimler şeklinde gözlenebilir. Hekimin, çocuk hastada meydana gelen dental değişimlerin farkında olması ve meydana gelebilecek herhangi bir anormal gelişime tanı koyabilmesi gereklidir. Böyle bir yaklaşım, çocuk hastada meydana gelen "normal" fizyolojik durumların gereksiz yere tedavi edilmesini de engellemiş olacaktır. Bu derlemenin amacı; çocuklarda dişsiz dönemden sürekli dişlenme dönemine kadar kapanış ilişkileri ve oklüzyonunda meydana gelen fizyolojik değişimleri incelemektir. Anahtar Kelimeler: Çocuklarda oklüzyon, maloklüzyon, kapanş ilişkisi