Сучасні методи діагностики сколіозу - Тарас Романович Тягур (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Здійснено аналітичний огляд наукових публікацій, що стосуються проблеми діагностики сколіозу. Методи діагностики сколіозу постійно вдосконалюються, для чого залучають сучасні інструментальні методи. Суб'єктивні методи оцінки сколіозу не дають кількісної характеристики постави. Об'єктивні методи діагностики забезпечують нас детальною й об'єктивною інформацією про стан хребта та зміни форми й орієнтації тіла в просторі. Для вимірювання обертання хребта використовують рентгенографію та комп'ютерну томографію. Комп'ютерну оптичну топографію застосовують при контролі ефективності консервативного лікування хворих на сколіоз. Шаблон паралельних смуг інформує про відстань, висоту від поверхні хребта. Пізня діагностика викривлення хребта призводить до важких деформацій. Для вимірювання обер-тання хребта використовують рентгенографію та комп'ютерну томографію. Неінвазивну альтернативну методику діагностики сколіозу - комп'ютерну оптичну топографію - широко застосовують під час контролю ефективності консервативного лікування хворих на сколіоз. Шаблон паралельних смуг містить інформацію про відстань, висоту від поверхні об'єкта.