Psikomitolojik Bir Sendrom: Çalışma Yaşamında Andromeda Kompleksi ve Boyutları - Burcu Akkaya (Anı Publishing, 2023)
Gerek özel gerekse çalışma yaşamlarında kadınlar karşılaştıkları sorunlar nedeniyle bazen kendilerini güçsüz hissederek yardım bekleme davranışı sergileyebilmektedir. Çalışma yaşamında kadınların erkeklere görece geride kalmalarına neden olan psikomitolojik sendromlardan biri Andromeda Kompleksi olarak tanımlanmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden "analitik araştırma" modelindeki bu çalışmanın amacı, kadınların bilinçli veya bilinçsiz şekilde yaşadıkları bu kurtarıcı bekleme sendromunu ifade eden Andromeda Kompleksi'ni, bu komplekse temel oluşturan üç anlatıya dayalı olarak analiz etmek ve kadınların yaşadığı Andromeda Kompleksi'nin boyutlarını belirlemektir. Bu amaçla komplekse ismini veren "Andromeda" miti, Charles Perrault'a ait "Cendrillon" ve Grimm Kardeşlere ait "Cinderella" masalları olmak üzere üç anlatı, içerik analizi tekniği kullanılarak bu masallarda çizilen kadın tasvirinin boyutları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma bulgularına göre; duygusallık, hayalperestlik, bağımlı olma, mücadeleci olmama, kurtarıcının geleceğine dair inanç ve toplumsal cinsiyet rollerini içselleştirme Andromeda Kompleksi'nin bireysel boyutunu; toplumsal cinsiyet, cinsiyet ayrımcılığı ve streotipler ise toplumsal boyutunu oluşturmaktadır. Komplekse neden olan faktörlere ilişkin farkındalık; başta eğitim ve sağlık sektörleri olmak üzere toplumsal yaşamın birçok alanında etkin rol alan kadınların özellikle iş yerinde bu kompleksten korunmalarına, özgüven kazanmalarına, iyi oluş hallerine ve üretkenliklerine katkı sağlayabilir.