Występowanie neuropatii u pacjentów z cukrzycą typu 1 - Zdzisława Iwanicka; Ewa Głąb; Małgorzata Bilińska; Renata Wąsikowa (Termedia Publishing House, 2000)
Celem pracy była ocena częstości występowania neuropatii cukrzycowej. Badaniami objęto 32 pacjentów (18 dziewcząt i 14 chłopców) w wieku od 16 do 19 lat (średnia wieku - 20,5 r., odchylenie standardowe- 2,9 r.), u których cukrzyca trwała od 5 do 17 lat (średnio - 12,2 r., odchylenie standardowe - 3,6 r.). W chwili badania otrzymywali oni insuliny humanizowane: 75% spośród nich - metodą wielokrotnych wstrzyknięć, a 25% - metodą konwencjonalną. Neuropatię obwodową stwierdzono u 56% badanej młodzieży. Występowała ona częściej po 15 latach trwania cukrzycy, u pacjentów z niedostatecznie kontrolowaną cukrzycą- HbA1o>8%, zwielokrotnię przebytymi kwasicami metabolicznymi (p=0,003), a także wyższymi wartościami cholesterolu całkowitego (p=0,003). Polineuropatię stwierdzano częściej w grupie chorych z mi-kroalbuminurią (64,3%) i makroalbuminurią (83,3%) oraz wśród pacjentów z ciśnieniem tętniczym skurczowym i/lub rozkurczowym >90 percentyla.