KARIŞIK DİŞLENME DÖNEMİNDE SÜRMEMİŞ KANİN VE PREMOLAR DİŞLERİN MEZİYO-DİSTAL GENİŞLİKLERİNİN TAHMİNİNDE KULLANILAN FARKLI ANALİZ YÖNTEMLERİNİN GÜVENİLİRLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Özer Alkan; Yeşim Kaya; Sabahattin Bor; Savaş Kayasan; Fatih Kazancı; Sıddık Keskin (Ankara University, 2016)
Amaç: Bu araştırmanın amacı karışık dişlenme döneminde sıklıkla kullanılan üç farklı analiz yönteminin güvenirliklerinin değerlendirilmesidir. Materyal-metod: Bu araştırma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivinde yer alan, birinci molar dişlere kadar tüm daimi dişleri sürmüş, 12-22 yaşları arasındaki 147 bireyin alçı modelleri kullanılarak yapılmıştır. Çalışma modelleri üzerinde gerekli dişlerin meziyo-distal boyutları 0.01 mm hassasiyete sahip dijital kumpas kullanılarak ölçülmüştür. Sürmemiş kanin ve premolar dişlerin meziyo-distal boyutlarının tahmininde Moyers olasılık tablosu, Tanaka-Johnston denklemi, Bernabe ve Floris-Mir regresyon eşitliği kullanılmıştır. Cinsiyet ve dental arklar arasında diş boyutlarının karşılaştırılmasında Student t testi kullanılmıştır. Kanin ve premolar dişlerin tahmini boyutları için denklemlerin belirlenmesinde lineer regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Tüm gruplarda Bernabe ve FlorisMir regresyon eşitliği ve Tanaka-Johnston denklemiyle belirlenen tahmini boyutların gerçek boyutlardan daha fazla olduğu belirlenmiştir. Kadınlarda üst çenede Moyers %75, alt çenede Moyers %50 olasılık tablosu; erkeklerde üst çene ve alt çenede Moyers %50 olasılık tablosuyla belirlenen tahmini boyutlarla gerçek boyutlar arasındaki farkın ise istatistik olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Sonuç: Kadınlarda üst çenede Moyers %75, alt çenede Moyers %50; erkeklerde ise üst ve alt çenede Moyers %50 olasılık tablosuyla gerçeğe yakın sonuçların elde edilebildiği saptanmıştır.