Характеристика показників фізичної підготовленості дітей середнього шкільного віку Вінницької та Хмельницької областей - Світлана Дмитренко; Клавдія Пилипівна Козлова (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Серед актуальних питань фізичного виховання школярів значне місце займає така специфічна проблема, як розвиток у дітей основних рухових якостей (швидкості рухів, сили м'язів, витривалості, гнучкості, сприт- ності). Це дослідження проведено для порівняльного аналізу показників фізичної підготовленості хлопчиків і дівчаток середніх класів Вінницької та Хмельницької областей. За рівнем розвитку швидкості серед хлопців із Вінницької, і з Хмельницької областей переважає середній рівень (55 % і 60 %, відповідно). Серед дівчат обох областей - вищий від середнього рівень (45 % і 35 %, відповідно). За рівнем розвитку швидкісно-силових якостей серед хлопців обох областей переважає вищий від середнього рівень (45 % - у Хмельницькій, 65 % - у Вінницькій); серед дівчат переважає нижчий від середнього рівень (35 % - у Хмельницькій і 45 % - у Вінницькій області). Отже, суттєвих відмінностей між показниками фізичної підготовленості дітей різних областей Подільського регіону не встановлено. Але представники Вінницької області мають перевагу: серед юнаків у тесті стрибка в довжину з місця різниця становить 9,2 см; серед дівчат у тесті згинання й розгинання рук в упорі лежачи - 12,8 разів.