THE RISE OF A POLEMIC REPRESENTATION IN THE CONTEXT OF GLASNOST REFORM - USM ADMIN (Moldova State University, 2020)
EMERGENȚA UNEI REPREZENTĂRI POLEMICE ÎN CONTEXTUL POLITICII GLASNOST În articol este examinată sociogeneza unei reprezentări polemice, o atenție specială fiind acordată contextului de ela- borare reprezentațională. Prin analiza de conținut a presei scrise din perioada 1988-1989 va fi ilustrat cum s-a produs emergența acestei reprezentări în cadrul unui context care încă mai păstra caractersiticile ideologice ale trecutului, deopotrivă la nivel de discurs și de practici sociale, și cum era exprimată această reprezentare în relația cu Celălalt. În perioada restructurării (perestroika), discursul sovietic oficial, chiar dacă era orientat spre schimbare, conținea clișee tipice limbii de lemn, astfel încât noua reprezentare emancipativă (despre glasnost) să nu fie în contradicție cu cea hegemonică (ideologia socialistă). Conflictul social a escaladat atunci când un grup de intelectuali, în contextul oportu- nităților oferite de politica glasnost, au pus în discuție revendicări privind problemele naționale, ceea ce exprima o reprezentare polemică în opoziție cu reprezentarea hegemonică a partidului comunist. În baza interviurilor în profun- zime realizate cu participanți la diverse acțiuni de protest din acea perioadă, vom evidenția cum această reprezentare polemică s-a articulat inițial prin confruntarea cu Ceilalți (care nu împărtășeau aceste convingeri), cum era exprimată la nivel intergrupuri și cum este prezentată acum în cadrul narațiunilor discursive. Cuvinte-cheie: reprezentări polemice, memorie colectivă, themata, discursuri narative.