Podstawy edukacji ignacjańskiej - Janusz Mółka (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Na polskim rynku wydawniczym pojawiła się publikacja, która zawiera tłumaczenie dwóch dokumentów odnoszących się do jezuickiego stylu wychowania, pod wspólnym tytułem: Podstawy edukacji ignacjańskiej. Przekładu dokonał jezuita Bogusław Steczek. Słowo wstępne do polskiego wydania napisał przełożony generalny zakonu Towarzystwa Jezusowego Peter- -Hans Kolvenbach. Stwierdza w nim między innymi, że Ignacjańska edukacja kieruje się wizją, wyrastającą z wiary i duchowego doświadczenia Ignacego Loyoli. Wizja ta została trafnie ukazana w dokumencie: Charakterystyczne cechy jezuickiego wychowania, a jej praktyczne zastosowanie znajduje odbicie w drugim dokumencie: Pedagogia ignacjańska - podejście praktyczne.