Педагогічні умови ефективного формування комунікативно-дискурсивної культури майбутніх офіцерів-прикордонників під час навчання у ВВНЗ прикордонного відомства - Olha Babich (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2016)
У статті визначено педагогічні умови формування комунікативно-дискурсивної культури майбутніх офіцерів-прикордонників при вивченні соціально-гуманітарних дисциплін: 1) використання методів навчання, що забезпечують засвоєння екстралінгвістичних знань на засадах міжкультурної комунікації. Пріоритетна роль у формуванні комунікативно-дискурсивної культури належить практико-орієнтованим формам і методам. Йдеться про те, щоб курсанти уміли сприймати, декодувати, осмислювати культурологічну інформацію, висловлювати комунікативні наміри і стимулювати подальше спілкування, аргументувати ухвалені рішення, власну позицію, вчинки та дії; 2) розроблення і використання тренінгів для розвитку компонентів комунікативно-дискурсивної культури. Основою підготовки є загальнокультурний тренінг, в результаті якого людина повинна усвідомити себе представником конкретної культури, вивести на рівень свідомості норми, цінності і правила поведінки в цій культурі. Після цього стає можливим показати і проаналізувати розбіжності між різними культурами, а потім - виробити вміння помічати ці розбіжності і користуватися ними для ефективної міжкультурної взаємодії; 3) використання міждисциплінарних зв'язків для розширення фонових знань та їх використання майбутніми офіцерами-прикордонниками у професійній діяльності. Основою для оволодіння комунікативно-дискурсивною культурою, що відбувається в межах освітнього процесу, є дисципліни гуманітарного циклу, які систематизують знання про норми професійного спілкування, культуру поведінки, фонові знання, екстралінгвістичну інформацію й безпосередньо передбачають формування комунікативно-дискурсивної культури майбутніх офіцерів-прикордонників. Ключові слова: педагогічні умови, комунікативно-дискурсивна культура, метод, тренінг, фонові знання, майбутній офіцер-прикордонник, диспут, бесіда