SPORT ACTIVITIES AMONG STUDENTS UBB CLUJ-NAPOCA - Gabriela Maria POP; Horea POP (Cluj University Press, 2015)
The importance of a working life for a healthy lifestyle has been proven in many studies and researches. A healthy life cannot be conceived without daily exercise. The exercises conducted regularly and physical activity have proved vital to the health condition of the individual and in the long term. In order to bring health improvements may include physical activity every day. They established many benefits of practicing sport, both anatomically speaking and mentally, emotionally and socially. This paper aims to highlight students' preferences vis-à-vis the sport and the forms of sport practiced by them during their free time. A questionnaire on 465 students aged between 18 and 40 years, coming from the faculties of "Babes-Bolyai" University of Cluj-Napoca in years I and II. The data shows that most students (62.4%) prefer individual sports and declare themselves followers of a minority team sports (15.7%). A high percentage say they do not practice any sport in their free time. In the sport that students would like to practice it, swimming is the girls agreed, followed by aerobics and fitness, while boys would play football, would swim and placed third in basketball items. Practicarea activităţilor sportive în rândul studenţilor UBB Cluj-Napoca. Importanța unei vieţi active pentru un stil de viaţă sănătos a fost demonstrată în foarte multe studii şi cercetări. O viaţă sănătoasă nu poate fi concepută fără mişcare zilnică. Exerciţiile efectuate în mod regulat şi activitatea fizică s-au dovedit vitale pentru sănătatea individului şi pentru starea sa de bine pe termen lung. Cu scopul de a aduce îmbunătăţiri ale sănătăţii pot fi incluse activităţi de natură fizică în fiecare zi. Au fost stabilite multiple beneficii ale practicării sportului, atât anatomic vorbind, cât şi psihic, emoţional şi social. Această lucrare urmăreşte evidenţierea preferinţelor studenţilor vis-a-vis de activităţile sportive dar şi formele de sport cele mai practicate de aceştia în timpul lor liber. S-a aplicat un chestionar pe un număr de 465 de studenţi cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, proveniţi din facultăţi ai Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca din anii I şi II. Datele ne arată că majoritatea studenţilor (62.4%) preferă sporturi individuale şi doar o minoritate se declară adepţii sporturilor de echipă (15.7%). Un procent destul de mare declară că nu practică nici un sport în timpul liber. În ce priveşte sportul pe care studenţii ar dori să-l practice, înotul este cel mai agreat de fete, urmat de gimnastica aerobică şi fitness, pe când băieţii ar juca fotbal, ar face înot şi pe locul trei în preferinţe se plasează baschetul. Cuvinte cheie: activităţi sportive, timp liber, sport individual, sport de echipă.