Salezjanie w obozie Auschwitz - Teresa Wontor-Cichy (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Proces beatyfikacyjny drugiej grupy męczenników II wojny światowej był okazją do przypomnienia wśród tych Sług Bożych ośmiu salezjanów, więźniów obozu Auschwitz. W 1999 roku ks. Do grona beatyfikowanych dołączył już Józef Kowalski. W latach 1940-1945 do obozu koncentracyjnego Auschwitz wywieziono co najmniej 1 300 000 osób. Wśród tej liczby było 464 księży, zakonników i kleryków oraz 35 zakonnic z Polski i innych krajów okupowanej Europy. Większość z nich zginęła w Auschwitz lub innych obozach, do których zostali przeniesieni. Wśród uwięzionych w Auschwitz było 22 salezjanów, których los dobrze obrazuje losy wszystkich duchownych w obozie. Wielu z nich (13) zmarło w obozie, niektórzy bardzo krótko po rejestracji w obozie. Dwóch kolejnych zmarło po przewiezieniu do Dachau, a jeden do Neuengamme. Z grupy salezjanów przesiedlonych do Dachau, gdzie zaczynało się skupiać duchowieństwo więzione w różnych obozach, wojnę przeżyło tylko 6 osób. Artykuł przypomina okoliczności ich aresztowania i losy w obozie. Te badania historyczne opierały się na zachowanych dokumentach obozowych, a także na zeznaniach ocalałych, którzy mieli kontakt z salezjanami podczas ich pobytu w obozie.