Перший досвід застосування робот-асистованої хірургії в дитячому віці в Україні - A.O. Dvorakevych; A.A. Gurayevskyi; A.R. Stasyshyn; A.-D.A. Gurayevskyi; D.V. Shevchuk; O.O. Kalinchuk (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2022)
У сучасному світі все більшої популярності набувають високотехнологічні оперативні втручання, серед них - роботична хірургія, зокрема в дитячому віці. Мета - описати перший досвід застосування роботичного обладнання в мініінвазивному лікуванні дітей з хірургічною патологією в одній з найбільших регіональних клінік України. Матеріали та методи. Прооперовано 13 дітей з різними нозологічними одиницями та різного віку (наймолодша дитина - 6 років). Результати. Під час аналізу результатів встановлено, що роботична хірургія має ряд переваг і може ширше застосовуватись у дитячій хірургії. Охарактеризовано необхідні умови для роботичних операцій. Висновки. Роботична хірургія має ряд переваг і може ширше застосовуватись у дитячій хірургії. У роботичній хірургії може розширюватися діапазон оперативних втручань та зменшуватися вік пацієнтів, які кваліфікуються до роботичних операцій. При інсталяції обладнання слід враховувати багатовекторність клініки. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду пацієнтів. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.