Ebelerin Meme Uykusuna Yönelik Tutumlarını Değerlendirme Aracının Türkçe Uyarlaması: Metodolojik Bir Araştırma Meme Uykusu Formu Geçerlik ve Güvenirliği - Aysun Ekşioğlu; Rumeysa Taşkın; Ebru Solmaz; Emine Serap Çağan (Atatürk University, 2024)
Amaç: Bu araştırma ile "Ebelerin Meme Uykusuna Yönelik Tutumlarını Değerlendirme Aracı"nın Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmak amaçlandı. Yöntem: Araştırma çevrimiçi veri toplama yöntemi ile gerçekleştirilen metodolojik türde bir araştırmadır. Google forms ile oluşturulan anket ile ebelere sosyal medya platformlarından ulaşıldı ve toplam 215 ebe araştırmaya katıldı. Verilerin analizi, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 25.0 paket programı ve AMOS 22.0 paket programında gerçekleştirildi. Bulgular: Ölçeğin kapsam geçerlilik oranı için en düşük değer 0.60, kapsam geçerlik indeksi 0.87 elde edildi. Ölçeğin KMO değeri 0.909, Barlett testi sonucu ise x2:1972.532, p<0.001 olarak belirlendi. Faktör analizinde ortak varyans yükü 0.30'un altında olan iki madde çıkarıldı. Geriye kalan 15 madde üç boyut altında toplandı ve toplam varyansın %66.87'sini açıkladı. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda örneklemden elde edilen uyum indeks değerlerinin p=0.000 düzeyinde anlamlı olduğu saptandı. Ölçeğin Cronbach alfa değeri 0.914 olarak saptandı. Sonuç: Çalışma sonucunda ölçeğin Türkçe formunun Türk toplumunda kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu saptandı.