Kansallisen rokotusohjelman toteuttamiseen vaikuttavat tekijät - Susanna Jääskeläinen; Sirpa Tuomi (JAMK University of Applied Sciences, 2018)
Rokotukset on osoitettu erittäin kustannusvaikuttavaksi tavaksi lisätä väestön terveyttä. Suomessa pikkulasten rokotuskattavuus on perinteisesti ollut hyvä. Rokotuskattavuudessa on kuitenkin huomattavaa alue- ja rokotekohtaista vaihtelua. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata kansallisen rokotusohjelman toteuttamiseen vaikuttavia tekijöitä rokotustyötä tekevien ja rokotustoiminnasta vastuussa olevien kokemana. Tavoitteena oli selvittää millaiset tekijät vaikuttavat kansallisen rokotusohjelman toteuttamiseen kahdessa rokotuskattavuudeltaan erilaisessa kunnassa, ja miten näiden tekijöiden vaikutukset koetaan heijastuvan alueen rokotuskattavuuteen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Kuntien terveydenhuollon ammattilaisilta selvitettiin kyselytutkimuksella kansallisen rokotusohjelmaan toteuttamiseen liittyviä kokemuksia, esteitä ja mahdollisuuksia. Aineiston analyysi suoritettiin käyttäen tematisointia ja sisällönanalyysiä. Tutkimus osoitti, että kansallisen rokotusohjelman toteuttamiseen ja rokotuskattavuuteen vaikuttavat useat erilaiset tekijät, jotka voivat olla kunnan sisäisiä tai kunnasta riippumattomia tekijöitä. Vanhempien lastensa rokotuksiin kohdistuva epäröinti ei ole ainoa selittävä tekijä, vaan terveydenhuollon ammattilaisten rokotusosaaminen, rokotustoiminnan käytännön järjestäminen, media ja yhteiskunnalliset ilmiöt vaikuttavat rokotuksiin liittyvään luottamukseen ja rokotuskattavuuteen. Terveydenhuollon ammattilaisilla on kuitenkin keskeinen rooli kansallisen rokotusohjelman toteutumisessa. Koulutuksella ja kansallisten asiantuntijoiden tuella voidaan tukea ammattilaisten mahdollisuuksia edistää väestön rokotussuojaa.