Sınıf V Kavitelerde Kendinden Bağlanabilen Akışkan Kompozitlerin Mikrosızıntılarının Karşılaştırılması - Başak Bölükbaşı; Ebru Küçükyılmaz; Esra Uzer Çelik; Selçuk Savaş (Cumhuriyet University, 2015)
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı; sınıf V kavitelere uygulanan kendinden bağlanabilen akışkan kompozitler ile üç farklı adeziv sistemle (etch & rinse, iki aşamalı self-etch ve tek aşamalı self-etch) birlikte uygulanan akışkan kompozitlerin mikrosızıntı değerlerinin karşılaştırılmasıdır.Gereç-Yöntem: Çürüksüz insan molar dişlerinin bukkal ve lingual/palatinal yüzeylerinde yetmiş beş adet standart sınıf V kavite hazırlandı. Kavitelerin oklüzal kenarları minede gingival kenarları dişeti kenarından mine-sement birleşiminin 1 mm altında olacak şekilde yer aldı. Preperasyonu tamamlanan örnekler, rastgele 5 alt gruba ayrıldı: (1) self-adeziv [Fusio Liquid Dentin (FLD)], (2) self-adeziv [Vertise Flow (VF)], (3) adeziv (etch & rinse) [Gel Etchant/Optibond FL/Clearfil Majesty Flowable] (3ER-AK), (4) adeziv (iki aşamalı self-etch) [Clearfil SE Bond/Clearfil Majesty Flowable] (2SE-AK), (5) adeziv (tek aşama self-etch) [Clearfil S3 Bond Plus/Clearfil Majesty Flowable] (1SE-AK). Termal siklüs ve %0.5'lik bazik fuksin boya uygulamasından sonra, örneklerden kesitler alındı ve stereomikroskop altında boya penetrasyon dereceleri skorlandı (n=30). Sonuçlar istatiksel olarak Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U ve Wilcoxon Signed Ranks testleri uygulanarak değerlendirildi.Bulgular: Kavitelerin mine yüzeyinde; VF, FLD, 3ER-AK grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermezken, 2SE-AK ve 1SE-AK grupları istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek mikrosızıntı değerleri gösterdi (p < 0.05). Kavitelerin dentin yüzeyinde ise 3ER-AK ve 2SE-AK grupları, VF, FLD ve 1SE-AK gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük mikrosızıntı değerleri gösterdi (p< 0.05). 2SE-AK ve 1SE-AK grupları mine yüzeyinde daha yüksek mikrosızıntı değerleri gösterirken, VF ve FLD grupları dentin yüzeyinde daha fazla mikrosızıntı değeri gösterdi (p<0.05).Sonuç: Kendiden bağlanabilen akışkan kompozitlerin her ikisi de mine yüzeyinde etch & rinse adeziv/akışkan kompozitle benzer mikrosızıntı değerleri göstermiştir. Dentin yüzeyinde ise kendiden bağlanabilen akışkan kompozitler, etch & rinse adeziv/akışkan kompozit ve iki aşamalı self-etch adeziv/akışkan kompozit gruplarına göre daha fazla mikrosızıntı oluşturmuştur.