REACTION TIME AND COORDINATION FOR FEMALE BASKETBALL PLAYERS THROUGH THE USE OF MGM-15 JUMPING CARPET - Cosmin Mihai MOCA; Dan Mihai GHERȚOIU (Cluj University Press, 2018)
Introduction. Coordinative abilities (dexterity) rely on the movement control and regulation processes: they are of crucial importance in many sports, as they allow athletes to easily control their motor actions. Objectives. The aim of this paper was to determine if there is a correlation between the reaction time and the coordination coefficient for basketball players. Materials and Methods. The participants in this study were female basketball players (N = 9), aged from 16 to 17 years that underwent two measurements: the jumping reaction time test and the coordination coefficient test (EVC) using the MGM-15 carpet. Results. There was a positive correlation between the jumping reaction time and EVC, r=0.996, n=9, p=0.000. Conclusion. The reaction time and the coordination coefficient showed a strong correlation. REZUMAT. Timpul de reacţie şi coordonarea la jucătoarele de baschet folosind covorul pentru sărituri MGM-15. Introducere. Abilităţile coordinative 9dexteritatea) se bazează pe control motor şi procese regulatoare: ele sunt de importanţă crucială în multe sporturi deoarece permit sportivilor să şi controleze cu uşurinţă acţiunile motrice. Obiective. Scopul acestei lucrări este de a determina dacă este o corelaţie între timpul de reacţie şi coeficientul de coordonare la jucătorii de baschet. Material şi metode. Participanţii în acest studiu au fost jucătoare de baschet (N=9), cu vârsta de 16 şi 17 ani. A fost măsurat timpul de reacţie pentru săritură şi coeficientul de coordonare (EVC) folosind covorul MGM-15. Rezultate. A fost o corelaţie pozitivă intre timpul de reacţie şi EVC, r=0.996, n=9, p=0.000. Concluzii. Timpul de reacţie şi coeficientul de coordonare sunt corelate puternic. Cuvinte cheie: baschet, timp de reacţie, coordinare, săritură.