بررسی مقایسه‌ای درک و تولید مقوله‌های تصریفی اسم بین کودکان فارسی‌زبان بهنجار و کودکان مبتلا به اتیسم با عملکرد بالا با سن تقویمی 9-7 سال - عباسعلی آهنگر; محمودرضا اطمینان; پریا رزم دیده; فهیمه ابراهیمی پور (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2020)
مقدمه و اهداف کودکان بهنجار زبان را در فاصله زمانی مشخصی فرا می‌گیرند، اما این امر در مورد کودکان طیف اتیسم به گونه‌ دیگر است. در اختلال طیف اتیسم بنا به دلایلی تکلم کودک دچار نقص میگردد؛ به عبارت دیگر، یادگیری زبان با انحراف رشد زبانی همراه می‌شود. پژوهش حاضر به بررسی مقایسه‌ای درک و تولید مقوله های تصریفی اسم شامل شمار، معرفگی، حالت و مالکیت بین کودکان بهنجار و کودکان مبتلا به اتیسم با عملکرد بالای فارسی‌زبان با سن تقویمی مشابه 9-7 سال می پردازد. مواد و روش ها داده‌های پژوهش حاضر به وسیله 3 خردهآزمون درک دستوری، تقلید جمله و تولید کلمه آزمون رشد زبان فارسی به دست آمده است. بدین منظور، از 15 کودک بهنجار مدارس معمولی و 15 کودک مبتلا به اتیسم با عملکرد بالا از مدرسۀ اتیسم کرمان خواسته شد تا به این آزمون ها پاسخ دهند. در ادامه، برای مقایسه میانگین آزمون های مورد نظر و مقدار P آن‌ها در هر دو گروه از نرم‌افزار SPSS22 و آزمون t مستقل استفاده گردید. یافته ها نتایج پژوهش حاضر نشان داد درک و تولید مقوله‌های تصریفی اسم در گروه کودکان بهنجار نسبت به کودکان مبتلا به اتیسم با عملکرد بالا بیشتر بود و تفاوت معناداری بین میانگین درک و تولید آنها در بین این دو گروه وجود داشت (0.05>P). نتیجه گیری به نظر می‌رسد که کودکان بهنجار عملکرد بهتری در درک و تولید مقولههای تصریفی اسم نسبت به کودکان مبتلا به اتیسم با عملکرد بالا دارند.