Моніторинг проблеми формування впевненості в собі студентської молоді - В. Тернопільська (Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan University, 2019)
У статті здійснено аналіз проблеми формування впевненості в собі особистості. Уточнено поняття «впевненість в собі студента» як інтегрального утворення, що виявляється в пози- тивній оцінці студентом власних здібностей та умінь як достатніх для задоволення потреб і досягнення власних цілей, самодостатності, соціальної активності, самоконтролю власних дій і вчинків. Схарактеризовано принципи, на основі яких необхідно здійснювати вивчення виховання як процесу соціального формування особистості. Визначено та продіагностовано показники сформованості впевненості в собі студентської молоді. Окреслено найбільш значимі чинники, що сприяють формуванню впевненості в собі студентів: можливість неформального спілку- вання; надання емоційної підтримки, взаємодопомога, спілкування на рівні; довіра; відсутність будь-якого тиску з боку одногрупників, сприйняття індивідуальності кожного; приналежність до групи. Акцентовано увагу на сутнісних характеристиках виховного простору закладу вищої освіти (реалізація системи наукових орієнтирів, які задають технологічний вектор діяльності педагога і взаємодії студентської молоді).