Ebeveyn Yemek Zamanı Davranışları Ölçeği'nin Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği - Nesrin Arslan; Saime Erol (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2014)
Amaç: Bu araştırmanın amacı Hendy ve arkadaşları 2009 tarafından geliştirilen Ebeveyn Yemek Zamanı Davranışları Ölçeği'nin Türkçeye uyarlanmasına yönelik geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır. Yöntem: Çalışma, metodolojik olarak yürütülmüştür. Ebeveyn Yemek Zamanı Davranışları Ölçeği 31 maddeden oluşan dokuz alt boyutlu üçlü Likert tipi bir ölçektir. Araştırma 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında, İstanbul ili Maltepe ilçesinde bulunan dört devlet ilköğretim okulunda 1438 ebeveyn ile yürütüldü. Veriler, anket formu ve Ebeveyn Yemek Zamanı Davranışları Ölçeği kullanılarak toplandı. Ölçeğin öncelikle İngilizceden Türkçeye çevirisi daha sonra Türkçeden İngilizceye geri çevirisi yapıldı. Geçerlik çalışması, kapsam geçerliği, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ile; güvenirliği ise madde toplam puan korelasyonu, iç tutarlılık ve zamana karşı değişmezlik yöntemleri ile yapıldı. Kapsam geçerliği için Kapsam Geçerliği İndeksi, iç tutarlılık için Cronbach Alfa Katsayısı, madde analizi ve test-tekrar test güvenirliği için Pearson Korelasyon Analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan ebeveynlerin %50'sini anneler, %50'sini babalar oluşturdu. Annelerin yaş ortalaması 36,36±5,10, babaların ise 40,32±5,95'dir. Annelerin %24,2'sinin babaların %32,5'inin öğrenim düzeyi üniversite ve üstüdür. Ölçeğin Kapsam Geçerliği İndeksi %97 olarak bulundu. Açıklayıcı faktör analizine göre toplam varyansın %53,37'sini açıklayan dokuz alt boyuta sahip olduğu görüldü. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda, ölçeğin model uyum indeksleri olması gereken sınır aralığında bulundu. Ölçeğin alt boyutlarının Cronbach Alfa değerleri 0,41-0,75 arasında değişti. Test-tekrar test güvenirliği Pearson Korelasyon değeri alt boyutlar için 0,91-0,99 p