Türk bireylerde çeşitli maturasyon indikatörleri arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi - Burcu Altan; Enver Sinanoğlu; Hasan Mutaf; Hüsniye Demirtürk Kocasaraç (Cumhuriyet University, 2015)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kronolojik yaş, diş yaşı, servikal vertebra maturasyonu ve el-bilek maturasyonu arasındaki ilişkileri değerlendirmektir. Bireyler ve Yöntem: Çalışmada, yaşları 7-18,10 arasında olan 141 Türk bireye (79 kız, 62 erkek) ait panoramik, el-bilek ve sefalometrik röntgenler değerlendirilmiştir. Bireylerin diş yaşı tespiti panoramik röntgenler üzerinde, Demirjian metoduna göre yapılmıştır. Bireylere ait el-bilek röntgenleri üzerinde iskeletsel maturasyon seviyesinin tespiti için Fishman maturasyon indikatörleri kullanılmıştır. Servikal vertebra maturasyonunun değerlendirilmesinde,Bacetti ve ark tarafından geliştirilen metod tercih edilmiştir. Belirtilen değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde Spearman'ın sıralama korelasyon katsayıları kullanılmıştır. Bulgular: Kronolojik yaş, diş yaşı, servikal vertebra maturasyonu ve el-bilek maturasyonu arasındaki korelasyon katsayıları kızlar ve erkekler için ayrı hesaplandı. Yapılan korelasyon analizinde, Spearman korelasyon katsayısı, hem kız hem de erkek bireyler için, değerlendirilen tüm değişkenler arasında farklı düzeylerde anlamlı, pozitif korelasyon olduğunu gösterdi (P<0.01). Kız ve erkek bireylerde el-bilek ve servikal vertebra arasındaki 0,815 ve 0,792lik korelasyon değerleri, değişkenler arasında mükemmel derecede bir bağıntı olduğunu ortaya koydu. Kızlarda, en düşük seviyede bağıntı el-bilek maturasyonu ve diş yaşı arasında, orta derecede saptandı (rs: 0.472). Erkeklerde ise en düşük seviyede bağıntı servikal vertebra maturasyonu ve diş yaşı arasında, orta derecede saptandı (rs: 0.461). Sonuçlar: Her iki cins için, kronolojik yaş-iskeletsel maturasyon arasındaki korelasyon ve el-bilek maturasyonu-servikal vertebra maturasyonu arasındaki korelasyon yüksek bulunmuştur. Her iki cins için, diş yaşı ve servikal vertebra maturasyonu arasında orta derecede korelasyon bulunmuştur. Diş yaşı ve el-bilek maturasyonu arasında korelasyon, kızlarda orta derecedeyken, erkeklerde iyi derecede bulunmuştur. Pubertal büyüme atılımı döneminin belirlenmesinde geçerli bir metod olan el-bilek maturasyonu tayinine alternatif olarak servikal vertebra maturasyonu kullanılabilir. Bu amaçla, indikatör olarak diş yaşı tayininin güvenirliğinin netleşmesi için daha çok bireyin dahil edileceği gelecek çalışmalara ihtiyaç vardır.