Globalny kryzys finansowy 2008 roku: wątki etyczne - Jacek Klich (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Globalny kryzys finansowy 2008 roku był jedną z największych recesji w historii i doprowadził do olbrzymich strat tak w wymiarze ekonomicznym, jak i społecznym. Celem artykułu jest zbadanie, w jakim zakresie w literaturze na temat przyczyn globalnego kryzysu finansowego uwzględniane są wątki etyczne. Wykazuje się w nim, że mimo destrukcyjnego wpływu nieetycznych postaw wielu instytucji rynku finansowego oraz menedżerów, które doprowadziły do globalnego kryzysu finansowego, etyczne aspekty kryzysu są wciąż pomijane w literaturze przedmiotu. Autor konkluduje, że paradygmaty ekonomii i nauk zarządzania winny być zrewidowane i mocno zakorzenione w etyce.