Razvoj vještine čitanja učenika drugog razreda osnovne škole - Vesna Brinić (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2021)
Usvajanje čitanja jedan je od važnijih zadataka na početku školovanja. Ovaj rad bavi se praćenjem razvoja vještine čitanja učenika drugog razreda osnovne škole. Cilj istraživanja bio je da se kroz karakteristike brzine, tačnosti i tečnosti čitanja opiše i razvoj vještine čitanja odnosno razumijevanja pročitanog teksta. U istraživanju je učestvovalo sto četrdeset pet učenika. Mjerni instrument koji smo koristili jeste test čitanja sastavljen od kraćeg teksta i četiri pitanja koja su nam koristila za provjeru razumijevanja. Učenike smo ispitivali čitanje kraćeg teksta u tri vremenska presjeka. Pošli smo od pretpostavke da se vještina čitanja razvija kontinuirano progresivno i naši rezultati su potvrdili hipotezu. Rezultati koje smo dobili prilikom praćenja razumijevanja pročitanog teksta pokazali su da postoji statistički značajna razlika između dječaka i djevojčica u razmijevanju pročitanog, kao i to da djevojčice bolje razumiju tekst koji pročitaju. Rezultati dobijeni praćenjem brzine, tačnosti i tečnosti čitanja pokazuju da nema statistički značajne razlike između dječaka i djevojčica, iako su dječaci pokazali bolje rezultate kada su pitanju tečnost i brzina čitanja, dok djevojčice pokazuju bolje rezultate u tačnosti čitanja.