Povezanost specifične koordinacije mladih odbojkašica i nivoa izvođenja elemenata tehnike u odbojci - Tamara Karalić; Adriana Ljubojević; Nikolina Gerdijan; Željko Vukić (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2016)
U istraživanju transverzalnog karaktera učestvovalo je 40 odbojkašica odabranih prema jasno definisanim kriterijumima. Primijenjeni su testovi iz domena specifične odbojkaške koordinacije (prediktori) i preciznosti odigravanja lopte podlakticama (kriterijumi). Cilj je ispitati povezanost prediktorskih sa kriterijumskim varijablama i na taj način stvoriti uslov za predviđanje nivoa preciznosti odbojkašica kod izvođenja zadane tehnike. Odbojkašice su pokazale da su njihove koordinativne sposobnosti pri izvođenju zadatka pogađanje horizontalnog cilja "čekićem" (ČEHOR) statistički značajne. U testu pogađanje vertikalnog cilja "čekićem" (ČEVER) kao značajne pokazale su se dvije vrste koordinacije, koordinacija u prostoru i koordinacija na mreži, dok su se u trećem testu pogađanje horizontalnog cilja "čekićem" u poziciji 2 (ČEPOZ2), kao značajne pokazale koordinacija na mreži i jednoručno žongliranje loptom kroz obruč. Značaj i složenost koordinacije u ovom i sličnim transverzalim istraživanjima je evidentan, te je zaključak da povezanost specifičnih koordinativnih sposobnosti sa preciznim izvođenjem odbojkaške tehnike, postoji i da latentni faktori, koji su odredili koordinacione sposobnosti odbojkašica, mogu djelovati i samostalno, ali i zavisiti jedan od drugog. Nesumnjivo, bez dobro koordinisanog odbojkaša/ice, se ne može očekivati efikasno izvođenje zadanih tehničko-taktičkih struktura u odbojci.