تأثیر آموزش سلامت یائسگی به همسران بر حمایت اجتماعی درک شده زنان در دوره گذر به یائسگی - محمد علی مروتی شریف آباد; نوشین یوشنی; نرجس بحری; علی دلشاد نوقابی; مسعود میرزایی (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه: یائسگی، پدیده ای است که تمام زنان آن را تجربه خواهند کرد. حمایت اجتماعی زنان، نقش محافظتی برای سلامت روانی داشته و فرد را قادر می سازد با مشکلات کنار بیاید و تأثیر بسزایی در کاهش استرس و افسردگی دارد. از آنجایی که همسر، مهمترین فردی است که می تواند منبع این حمایت باشد، مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر آموزش درباره سلامت دوره یائسگی به همسران زنان 55-45 ساله بر حمایت اجتماعی درک شده زنان انجام شد. روش کار: این مطالعه نیمه تجربی در سال 1393 بر روی 100 زن 55-45 ساله و همسران آنها در شهر یزد انجام شد. افراد به طور تصادفی در دو گروه مداخله (50 زوج) و کنترل (50 زوج) قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه مشخصات فردی زنان و مردان، پرسشنامه سنجش میزان آگاهی و عملکرد مردان نسبت به یائسگی و پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده مقیاس خانواده پروسیدانو و هلر بود که قبل و 2 ماه پس از مداخله در دو گروه تکمیل شد. در گروه مداخله یک برنامه آموزشی در قالب 3 جلسه 60 دقیقه ای با استفاده از روش سخنرانی انجام شد، اما گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های تی زوجی، تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، کای اسکوئر و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: در گروه مداخله میزان آگاهی و عملکرد مردان در مورد سلامت یائسگی و نمره حمایت اجتماعی ادراک شده زنان 2 ماه پس از برنامه آموزشی افزایش یافت که این افزایش از نظر آماری معنی دار بود (001/0>p). اما در گروه کنترل اختلاف آماری معنی داری در این زمینه ها مشاهده نشد (129/0=p، 394/0=p، 841/0=p). نتیجه گیری: آموزش سلامت یائسگی به همسران، می تواند باعث افزایش حمایت اجتماعی درک شده زنان در گذر از یائسگی شود. پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی مدون در زمینه یائسگی و حمایت از زنان یائسه برای همسران آنها طرح ریزی و اجرا شود.