PARENTS' INFLUENCE ON ATTITUDES OF ADOLESCENTS TOWARDS SPORT AND PHYSICAL ACTIVITY IN A CHANGING SOCIETY: THE CASE OF TRANSYLVANIA - Iosif SANDOR; Emanuele ISIDORI; Francesco TADDEI; Horea Leonida STEFĂNESCU; Răzvan KALININ (Cluj University Press, 2018)
Nowadays, minimal data are available on active behaviors of young people in Romania, relatively new entry in the European Union. Within this country, physical activity behavior patterns of adolescents aged 14-18 years from the region of Transylvania's have been scarcely studied. To examine and better understand these behaviors, a Likert-scale-based questionnaire was administered to a sample of 750 adolescents. The questionnaire aimed to detect the involvement of the Romanian adolescents from Transylvania region in physical activity and sport and to understand who was influencing them the most in choosing the type of physical activity and sport. Our data show the role of parents, as main educational agents, in influencing the involvement of adolescents in physical activity and sport. Parental influence seems to be more significant for girls and boys living in rural areas than for those from cities. In conclusion, this study wants to encourage, via educational support, Romanian parents to reflect on their own characteristics, orientations and pedagogical models to better play their role as educators in Romanian society. REZUMAT. Influența părinților în ceea ce privește atitudinea adolescenților față de activitatea fizică și sportivă într-o societate în schimbare: cazul Transilvaniei. În zilele noastre, în România, țară integrată recent în Uniunea Europeană, sunt disponibile date minime privind comportamentele active ale tinerilor. Tiparele comportamentului fizic al adolescenților în vârstă de 14-18 ani din regiunea Transilvaniei au fost rareori studiate. Pentru a examina și pentru a înțelege mai bine aceste comportamente, unui eșantion de 750 adolescenți a fost administrat un chestionar bazat pe scara Likert. Chestionarul conceput în scopul de a detecta implicarea adolescenților români din regiunea Transilvania în activitatea fizică și sportivă și să scoată în evidență influența anumitor categorii de persoane care au influențat cel mai mult alegerea tipului de activitate fizică și sportivă. Datele obținute scot în evidență rolul părinților, ca principalii agenți educaționali, în influențarea implicării adolescenților în activitatea fizică și în sportivă. Influența parentală pare a fi mai semnificativă pentru fetele și băieții care trăiesc în mediul rural decât pentru cei din orașe. În concluzie, acest studiu dorește să încurajeze părinții români, prin intermediul sprijinului educațional, ca să reflecteze asupra propriilor caracteristici, orientări și modele pedagogice pentru a-și juca mai bine rolul de educatori în societatea românească. Cuvinte cheie: activitate fizică, părinți, familie, educație, valori.