СУЧАСНИЙ СТАН ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ У ГАЛУЗІ НАНОМАТЕРІАЛОЗНАВСТВА: КОРОТКИЙ ОГЛЯД ОСВІТНІХ ПРОГРАМ ТА ШЛЯХИ ПОКРАЩЕННЯ - Сергій Ковачов; Яна Сичікова; Анастасія Попова; Ігор Богданов (Ivan Ziaziun Institute of Pedagogical Education and Adult Education of the NAES of Ukraine, 2023)
Галузь наук про нанотехнології зазнала величезного зростання в останні роки, що призвело до зростання попиту на висококваліфікованих спеціалістів у цій галузі. Однак, незважаючи на стрімкий розвиток галузі, освітні програми для майбутніх наноінженерів не встигають за розвитком ринку праці та потребами роботодавців. У статті подано короткий огляд сучасного стану підготовки майбутніх фахівців у галузі наноматеріалознавства. Схарактериховано, що підготовка фахівців у галузі наноматеріалознавства повинна спиратися на модель потрійної спіралі, яка концентрується на аналізі міцності відносин між університетом, промисловістю та урядом (UIG), як однієї з найважливіших сфер для розуміння та вдосконалення процесу інновацій протягом тривалого часу. У статті висвітлено основні проблеми, з якими стикаються навчальні заклади при підготовці майбутніх наноінженерів до професійної діяльності, включаючи обмежену інтеграцію теоретичних знань і практичних навичок, відставання освітніх програм від швидкого розвитку галузі та обмежений доступ до ресурсів і обладнання. Крім того, у статті розглядаються етичні та соціальні наслідки використання нанотехнологій, а також обмежене залучення промисловості та зацікавлених сторін до реалізації освітніх програм. У статті підкреслюється важливість включення обговорень цих етичних і соціальних питань в освітні програми, оскільки майбутні наноінженери повинні бути готові орієнтуватися в складному ландшафті ризиків і переваг, пов'язаних з використанням наноматеріалів. Насамкінець, у статті розглядаються перспективи подальших досліджень підготовки наноінженерів до професійної діяльності з урахуванням екологічних наслідків використання нанотехнологій. Метою статті є комплексний огляд сучасного стану підготовки майбутніх фахівців у галузі наноматеріалознавства, визначення проблем і шляхів удосконалення, а також обговорення перспектив подальших досліджень у цій галузі. Стаття призначена для професіоналів у галузі наноматеріалознавства, педагогів, політиків та всіх, хто цікавиться розвитком та підготовкою майбутніх фахівців у цій галузі.