Bioaggregate ile kapatılan kök ucu dolgularının kalınlığının apikal sızdırmazlığa etkisi - Alperen Bozkurt; Emre Bayram; Melike Bayram (Cumhuriyet University, 2013)
Objectives: The purpose of this study was to compare the ability of different cavity thickness of Bioaggragate to prevent microleakage using computerized fluid filtration method. Materials and Methods: Fifty single- rooted human teeth were selected for this study. The root canals were prepared with Ni-Ti rotary files with 5% Sodium hypocloride (NaOCl) solution as the irrigant. Then sealed with gutta-percha points(DiaDent®GuttaPercha Points, Seul, SouthCorea) and AH Plus (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre). After root end resection, fifty theeth were randomly selected into 1 of 4 test groups containing 10 teeth each, and positive and negative control groups containing 5 teeth each. Group 1: 1mm, Group 2: 2mm, Group 3: 3mm, Group 4: 6mm cavity thickness. And then all prepared root-end cavities filled with Bioaggregate. Leakage was evaluated using with a computarized fluid filtration model. Results: Statistical analysis showed that group 1 leaked more than all other groups (p<0.001). There was a significant difference between group 1 and group 3(p<0.001),and also there was a significant difference between group 2 and group 3. In contrast there was no significant difference between group 3 and group 4 (p>0.001). Conclusions: According to this study, the thickness of root end cavity must be minimum 3 mm and more when Bioaggregate root end filling material is used. Keywords: Apical leakage, root end filling material, ceramics. ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, Bioaggregate'in farklı kalınlıklarda uygulayarak sızıntı miktarlarını bilgisayarlı sıvı filtrasyon yöntemiyle sızıntı miktarlarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma için 50 adet tek köklü insan dişi seçildi. Kök kanalları Ni-Ti aletler yardımıyla şekillendirildi, irrigasyon ajanı olarak %5 Sodyum hipoklorit (NaOCl) solüsyonu kullanıldı. Daha sonra guta perka ve AH plus kanal patı ile dolduruldu. Kök ucu rezeksiyonunu ardından dişler her biri 10 örnek içeren 4 deney grubuna, her biri 5 örnek içeren pozitif ve negatif kontrol gruplarına ayrıldı. Kök ucu kavite derinlikleri sırasıyla; Grup 1: 1mm, Grup 2: 2mm, Grup 3: 3mm, Grup 4: 6mm. Kök ucu kaviteleri irrige edildi ve kurulandı. Sonrasında bütün kök ucu kaviteleri Bioaggregate ile dolduruldu. Sızıntı miktarı, bilgisayarlı sıvı filtrasyon modeli kullanılarak belirlendi. Bulgular: Pozitif kontrol grubunda yüksek balon hareketi gözlendi. Negatif kontrol grubunda ise herhangi bir hareket gözlenmedi. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre; grup 1 diğer tüm gruplardan daha fazla sızıntı gösterdi (p<0.001). Grup 1 ile grup 3 arasında istatistiksel fark bulunmazken, grup 2 ile grup 3 arasındaki fark ise istatistiksel olarak anlamsız bulundu. Ayrıca, grup 3 ve grup 4 arasında da istatistiksel olarak fark bulunamadı (p>0.001). Sonuç: Bu çalışmaya göre Bioaggregate kök ucu dolgu materyali kullanıldığında, kök ucu kavitesi kalınlığı minimum 3mm ve üstü olmalıdır.